Muzyka

wtorek, 15 stycznia 2013

Drożdżowe pierogi z patelni ...bądź z piekarnika


W niedzielę naszło mnie ma kucharzenie, ... i tak poczyniłam pierogi z patelni, ... i z piekarnika, ... PYCHOTA    :)

Ciasto :                                                                        Farsz wg uznania ;
 6 szkl mąki                                                                         - kapusta z grzybami
1 szkl ciepłej wody                                                              - szpinakowy
1 szkl  ciepłego mleka                                                          - jak do pierogów ruskich
3 dkg drożdży                                                                      - grzyby
3 jaja                                                                                   - mięsko ...
sól
3-4 łyżki oleju

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajami olejem,wodą i solą .
Wyrobić gładkie ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość jaką kto chce, wycinamy kółka małe lub duże - jak kto woli ...
Wkładamy po łyżce farszu, sklejamy.
Pierogi można piec w piekarniku - są wtedy mniej kaloryczne, lub smażyć na patelni na oleju (chyba smaczniejsze- ...ale bardziej kaloryczne i mniej dietetyczne)
Z tej porcji wychodzi mi ok. 30- 35 dużych perogów takich wykrawanych kubkiem z grubszego ciasta.
Farsz  był dwojaki: duszona kiszona kapusta z cebulką i pieczarkami (z mojej piwnicznej chodowli)  i drugi sort  - nadzienie szpinakowe.
Pierogi kapuściane były smażone na oleju a szpinakowe piekły się w piekarniku - co by nadawały się dla Młodego bo On na diecie stale (ciasto drożdżowe i tak wydawało mi się trochę ryzykowne, ale obeszło się bez sensacji :) )                                                
 Kto zna te pierogi zgodzi się ze mną ,że są pyszne ... kto nie jadł, niech spróbuje ...
Smakują  wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
POLECAM  !!!

6 komentarzy:

  1. ale pychotka na pewno skorzystam z przepisu:DDD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za takimi daniami przepadam :) Dzisiaj smażyłam drożdżowe racuszki swoim dziewczynkom i polewałyśmy je malinkami... mniam... Ale z farszem jeszcze nie próbowałam, to na pewno jest pyszne! na 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj była powtórka,...ino,że nadzienie było na słodko.
    Włożyłam do środka jabłka prażone ze słoika(kupiłam w Biedronie)doprawiłam je trochę po swojemu cynamonem i goździkami - tyż pychota !!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja znam i jadłam - uwielbiam je! Moja babcia takie smażyła. Choć staram się korzystać z tego samego przepisu nigdy nie wychodzą tak pyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń