W niedzielę naszło mnie ma kucharzenie, ... i tak poczyniłam pierogi z patelni, ... i z piekarnika, ... PYCHOTA :)
Ciasto : Farsz wg uznania ;
6 szkl mąki - kapusta z grzybami
1 szkl ciepłej wody - szpinakowy
1 szkl ciepłego mleka - jak do pierogów ruskich
3 dkg drożdży - grzyby
3 jaja - mięsko ...
sól
3-4 łyżki oleju
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajami olejem,wodą i solą .
Wyrobić gładkie ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość jaką kto chce, wycinamy kółka małe lub duże - jak kto woli ...
Wkładamy po łyżce farszu, sklejamy.
Pierogi można piec w piekarniku - są wtedy mniej kaloryczne, lub smażyć na patelni na oleju (chyba smaczniejsze- ...ale bardziej kaloryczne i mniej dietetyczne)
Z tej porcji wychodzi mi ok. 30- 35 dużych perogów takich wykrawanych kubkiem z grubszego ciasta.
Farsz był dwojaki: duszona kiszona kapusta z cebulką i pieczarkami (z mojej piwnicznej chodowli) i drugi sort - nadzienie szpinakowe.
Pierogi kapuściane były smażone na oleju a szpinakowe piekły się w piekarniku - co by nadawały się dla Młodego bo On na diecie stale (ciasto drożdżowe i tak wydawało mi się trochę ryzykowne, ale obeszło się bez sensacji :) )
Kto zna te pierogi zgodzi się ze mną ,że są pyszne ... kto nie jadł, niech spróbuje ...
Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
6 szkl mąki - kapusta z grzybami
1 szkl ciepłej wody - szpinakowy
1 szkl ciepłego mleka - jak do pierogów ruskich
3 dkg drożdży - grzyby
3 jaja - mięsko ...
sól
3-4 łyżki oleju
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać do mąki razem z jajami olejem,wodą i solą .
Wyrobić gładkie ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto wałkujemy na grubość jaką kto chce, wycinamy kółka małe lub duże - jak kto woli ...
Wkładamy po łyżce farszu, sklejamy.
Pierogi można piec w piekarniku - są wtedy mniej kaloryczne, lub smażyć na patelni na oleju (chyba smaczniejsze- ...ale bardziej kaloryczne i mniej dietetyczne)
Z tej porcji wychodzi mi ok. 30- 35 dużych perogów takich wykrawanych kubkiem z grubszego ciasta.
Farsz był dwojaki: duszona kiszona kapusta z cebulką i pieczarkami (z mojej piwnicznej chodowli) i drugi sort - nadzienie szpinakowe.
Pierogi kapuściane były smażone na oleju a szpinakowe piekły się w piekarniku - co by nadawały się dla Młodego bo On na diecie stale (ciasto drożdżowe i tak wydawało mi się trochę ryzykowne, ale obeszło się bez sensacji :) )
Kto zna te pierogi zgodzi się ze mną ,że są pyszne ... kto nie jadł, niech spróbuje ...
Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.
POLECAM !!!
mniam :))
OdpowiedzUsuńale pychotka na pewno skorzystam z przepisu:DDD
OdpowiedzUsuńJa za takimi daniami przepadam :) Dzisiaj smażyłam drożdżowe racuszki swoim dziewczynkom i polewałyśmy je malinkami... mniam... Ale z farszem jeszcze nie próbowałam, to na pewno jest pyszne! na 100% :)
OdpowiedzUsuńNo to idę na kolację :-)
OdpowiedzUsuńDzisiaj była powtórka,...ino,że nadzienie było na słodko.
OdpowiedzUsuńWłożyłam do środka jabłka prażone ze słoika(kupiłam w Biedronie)doprawiłam je trochę po swojemu cynamonem i goździkami - tyż pychota !!!
Ja znam i jadłam - uwielbiam je! Moja babcia takie smażyła. Choć staram się korzystać z tego samego przepisu nigdy nie wychodzą tak pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń